Vertalen

Kruislingfokkerij

Als slachtlamvaderdier is de Charolais erg geschikt in de kruislingfokkerij. Hoge vruchtbaarheid in combinatie met een snelle groei en lage vervettingsgraad zorgen voor een hoger rendement. Een van de praktijkvoorbeelden bewijst de theorie.

Bert Ensing, sinds vorig jaar stamboekfokker en eigenaar van CSH Emillio, heeft het afgelopen lammer seizoen bijzonder goed “geboerd”. “Bij de 30 Swifter ooien heb ik 89 lammeren, en geen kleine lammeren” aldus Ensing. “De laatste weken van juni heb ik telkens lammeren afgeleverd en iedere keer valt me de prijs van de dieren mee. Daarbij is het ook nog een keer zo dat ik de dieren gemiddeld 4-6 weken eerder af kan leveren dan normaal door de snelle groei van de Charollais. Naast het enorme plezier wat ik heb aan het fokken met de Charollais is het economisch ook nog een keer meer dan lucratief!”

Bij CS-Holland hebben we dit jaar een vijftiental stamboek Swifter ooien gekocht en deze gekruist met een Charollais ram. We kunnen dan niet alleen aan onze klanten vertellen, maar ook laten zien welke verbetering een Charollais ram als slachtlamvader brengt.

 

www.wned.nl