Vertalen

Introductie

Zoals de meeste schapenhouders zijn wij een aantal jaren geleden, in navolging op Lourens senior, begonnen met het houden en fokken met de overbekende “boerentexelaar”. Na een aantal jaren besloten we op zoek te gaan naar een snelgroeiend, vruchtbaar en onderhoudsvriendelijk ras. Als doelstelling hebben we ons zelf opgelegd dat we op termijn de beste slachtlamvaderdieren aan de markt aan wilden bieden.

Na een omzwerving langs allerlei rassen met over het algemeen erg enthousiaste fokkers zijn we uitgekomen bij de Charollais. Onze eerste Charollais kochten we bij Willem van de Berg uit Losser, mooie royale dieren.

De voornaamste reden om voor de Charollais te kiezen was de vruchtbaarheid, snelle groei, het gemakkelijke aflammeren, het nauwelijks vervetten de erg goede “meat to bone” (Vlees—Bot) verhouding en de sterke lammeren met de wil te overleven. Na de eerste ooien en rammen in Nederland gekocht te hebben bij een aantal stamboekfokkers waren we tevreden met de resultaten, echter er leefde de gedachte dat het beter zou moeten kunnen.

Via Frankrijk zijn we uiteindelijk in Engeland terecht gekomen. Na een periode van 2 jaar zoeken naar de Charollais die aansprekend vooruitgang zouden kunnen bieden hebben we de eerste 6 engelse Charollais gekocht. Bij onze rondgang langs een aantal adressen waren het steeds de Denethor dochters die ons het meest aanspraken en dieren die het op de shows en sale in Engeland erg goed deden. Kolossale dieren met fijn beenwerk en een enorm aansprekend voorkomen. Na 3 jaar onderhandelen hebben we uiteindelijk Denethor in 2006 kunnen kopen.

Inmiddels is de koppel fokooien door aankoop en eigen fok inmiddels uitgebreid naar 19 fokooien en 2 dekrammen in december 2007.

CS-Holland heeft de hoogste gezondheidsstatus (zwoegervrij, Brucella Melitensis vrij, Scrapie vrij, alle dieren ARR-ARR)

We hebben geen dag spijt dat we destijds gekozen hebben voor de Charollais een erg plezierig en rendement genererend schaap. En, gezien de resultaten van de afgelopen 2 jaren, zijn we inmiddels hard op weg om onze doelstelling te realiseren.

Charollais Sheep Holland

 

www.wned.nl